Ankomst och avresedagar

Övernattningslägren: Ankomst första dagen Barn och ungdomsläger 16 - 17, samling kl 17. Ankomst Fälttävlansläger 19 - 20. Avresa sista dagen Barn och ungdomsläger ca kl 16 och Fälttävlansläger ca kl 16.   

Dagridlägren pågår kl 8.00 - 16.00

shettisrusslagerkadrilj2

Första dagen börjar alltid med information för deltagarna och föräldrarna. De läger det är ankomst 15 - 16 (samling 16)är det fika efteråt och dax att  få provrida sin nya lägerhäst. De läger med sen ankomst provrider sina hästar på morgonen efter och har information i samband med frukosten. Sista dagen är det tävling/uppvisning  då föräldrarna är hjärtligt välkomna att komma och titta! Vi brukar börja avslutningsaktiviteten ca 2 timmar innan avresetiden. 

Övrig information se respektive läger.

Undervisning

InstruktorVår målsättning är att ge eleverna de riktiga grunderna i sin rid- och hästskötarkunskap, samt ge dem en trevlig och omväxlande lägervistelse. Vid ridningen delar vi upp eleverna i grupper efter kunskap och storlek på hästar.

Viss märkestagning arrangeras för de, som så önskar (ryttarmärken, mm ange gärna det som önskemål vid anmälan). För de som har med sig egen häst finns möjligheten att ta fälttävlanskortet på fälttävlanslägren mot en extra kostnad. Många tycker även att det är roligt med gymkhana, barbacka ridning och långritt som vi självklart lägger in om intresse finns.

Bada med hästarna gör vi tyvärr inte, både pga att botten i vår sjö inte är lämplig och för att det är en viss säkerhetsrisk. Däremot brukar alla läger rida till fälttävlansbanans vattenhinder, där hästarna älskar att galoppera igenom, så vattnet stänker åt alla håll och även ner i stövlarna.

Aktiviteter

thumb aktivitet korvgrillningPå ridlägren ordnas även diverse andra aktiviteter. Efter lunch brukar ett svalkande dopp i sjö eller pool vara välkommet. Vår duktiga ungdomsledare ordnar korvgrillning, brännboll, 5-kamp, tipsrundor, spökkvällar mm mm. Om intresset finns blir det även voltige på vår snälla Pumba eller körning med vår shettis Vici. Gymkhana och lekar till häst är också mycket populärt på våra läger. Är du här på sport eller påsklov kan det hända att miniskidorna åker fram.

Egen häst

thumb Egenhast2022 finns det större möjlighet än tidigare att ta med sig egen häst. Egen häst får medtagas utan extra kostnad. Ta med eget foder för att slippa foderbyte för hästen. På anläggningen har vi både boxar och spiltor. Eftersom vi inte har fler stallplatser än vi har egna hästar, turas ridlägerhästarna och de egna medtagna hästarna om med hagar, stallplatser osv. Det brukar alltid lösa sig om vi alla hjälps åt och ser till alla hästarnas bästa som är här varje vecka. De Baståshästar som ej går med på lägret går ute dygnet runt i sommarhagarna så det finns plats för minst 20 hästar inne samtidigt.

Att komma ihåg: Sadel, träns, rykt- och putssaker, grimma, grimskaft, täcke, hinkar, foder….

Låter man sin transport stå kvar under ridlägret brukar den bli en utmärkt sadelkammare och förvaringsplats för foder mm

Mat och boende

thumb MatsalBor gör eleverna i två – fyrbäddsrum i korridor. I anslutning till boendet ligger duschar, toaletter.

Mat äter vi i vår lilla mysiga matsal, där det serveras frukost, lunch, mellanmål, middag och en och annan kvällsmacka. Eleverna får själva hålla ordning på sina rum samt hjälpa till med dukning. Dessutom ingår naturligtvis stalltjänst, där eleverna delas in i grupper som turas om att utfodra, mocka, ta hand om smådjuren ( kaniner, katter m fl).

Packlista

thumb skorora

  • Ridkläder plus ombyte. Tex ridbyxor, tröjor, jacka, ridstövlar eller andra stövlar med klack, ridvantar, spö, ev ryktsaker.
  • Ombyteskläder, myskläder.
  • Regnkläder
  • Badkläder, toalettartiklar, handdukar och sovkläder.
  • Godkänd ridhjälm är obligatorisk.
  • Säkerhetsväst ska bäras vid all hoppning och uteridning, finns att låna för dig som inte har en egen.
  • Sovsäck, lakan, påslakan, örngott (på varje rum finns en kudde och en filt)
  • Block, penna och kanske någon bra ridhandbok.
  • Kamera (Mobilen är på mobildagis större delen av dagen)
  • Godis alt godispengar
  • Gott humör!!!!!!!!!!!

 

Märk sakerna väl! Ibland ligger det 10 par lika dana skor i samma storlek i en hög… då är det bra om alla lätt kan hitta just sina skor. Var och en har eget ansvar för sina medtagna saker och att man får med dem hem igen.

Säkerhetsregler

thumb mayathor

  • Godkänd hjälm vid all ridning och hakbandet knäppt!
  • Stövlar med klack vid ridningen. Används ridskor är shortchaps ett måste, annars kan foten fastna i stigbygeln.
  • Ridväst är obligatorisk vid all hoppning och uteridning. Har man ingen egen finns det att låna.
  • Vid all hästhantering är det viktigt att hålla bra avstånd mellan hästarna, det är det värt, det gör ont att bli sparkad.
  • De hästar som leds eller rids till hagarna ska alltid ha träns. De hästar som går i hagarna närmast stallet leds alltid i grimma och kedjegrimskaft (gäller även egna hästar på lägren)
  • När vi släpper hästarna i hagen går alla in i hagen, ställer upp med huvudet mot staketet sen släpper alla samtidigt på ledarens signal
  • Vid skötsel ska alla hästar stå uppbundna för säkrare hantering
  • Vi har en rökfri anläggning, gäller både elever och ledare
  • Bad endast i sällskap med någon av ledarna, gäller både bad i sjön och ”poolen”
  • Håll ordning på dina saker och skräp hör bara hemma i papperskorgarna
  • Rökning, nattbad, busridning, klotter på inredning = samtal hem till föräldrarna och åka hem
  • Mobiltelefonerna tillbringar stor del av lägertiden på mobildagis. Detta för att inte störa vid matbordet, under undervisningen eller hålla alla vakna på natten. Man kan hämta ut sin mobil från dagiset kl 13.00 – 14.00 och 20.00 – 21.30

Om alla sköter säkerhetsreglerna så blir det en bra och rolig stämning och lägervistelse för alla!